30 Literature Questions for Examination preparation with Answers (part 2)

Spread the love

 

1. In prose, a narrator who is not anyway attached to the mind of the character is known as the ______ A. first person narrator B. objective narrator C. omniscient narrator D. subjective narrator

2. The repetition of a word or phrase at the end of a line such that its begins the next line is ________                                                                           A. refrain B. Anadiplosis C. Anaphora D. enjambment 

3. William Wordsworth defined poetry in a simple term as ___   A. the spontaneous overflow of powerful feelings recollected in tranquility B. the criticisms of life in a spontaneous flow of emotion C. the spontaneous overflow of powerful feelings recollected in dissonance D. the critical overflow of life in a feeling recollected in tranquility

Where palsy shakes a few, sad last gray hairs

Where youth grows pale, and a spectre thin and dies”

4.   The tone of the writer here is that of _________                                                           A. optimism B. Rejection C. Pessimism D. withdrawal

5.  “Where palsy shakes a few” is an example of __________                  

A. metaphor B. Personification C. Irony D. paradox

Three years to come seemed waste of breadth

A waste of years the years behind”

6. The above line illustrates the use of                  A. assonance B. Zeugma C. Apostrophe D. chaosmos

7. What literary technique is adopted here        A. allusion B. Ambiguity C. Inversion D. polarization

8.     Sublime and invested language is mostly associated with ___________ 

See also  THE STORY LIFE OF JOSEPH (JOSEPH AS A LEADER)

A. prose B. Poetry C. Haiku D. drama

9.    The masked voice in poetry as a core participant is called                  

A. speaker B. Poet C. Persona D. poet persona

10. A freely improvised lyrically poem is called ___________                

A. canto B. Limerick C. Calypso D. coronach

11. A narrative poem must  

A. preach a sermon     B. tell a story                

C. describe natural scenery   D. argue a question  E. propound a philosophy

12. Literature is studied as a subject at school because

A. it exposes students to the realities of life

B. it provides entertainment

C. it merely gives additional work to students

D. it teaches the use of words

E. it provides a means to kill time

13. One of the following is a mark of good poetry

A. An interesting story  B. Imaginative use of language

C. Realistic Characterisation    D. Flashback

E. Audience participation

14. ‘Exposition’ in a play means

A. the initial unfolding of the necessary background of the play    B. its climax   C. the marriage of the hero and heroine    D. the untangling of the plot  E. the private speech of a character

15. Poetry deals with one of the following

A. emotion only B. death only  C. ideas only   D. emotion and ideas       E. beauty only

16. Drama is essentially different from poetry because

A. always involve many characters

B. exist mainly in action    

C. uses elevated language 

D. uses localized imagery    

E. deals with tragic experience

17. The clouds were thickening in the red sky

And night and charmed

A black power into the pounding waves…’

The figure of speech used in these lines from Kwesi 

Brew’s ‘The Sea Eats Our Land’s is  A. oxymoron B. personification C. metaphor   D. simile E. synecocdoche.

See also  The protectorate of Nigeria in 1914 became _________ in 1946.

18.  The word ‘Fence’ in peter’s poem ‘The Fence’symbolizes

A. racial prejudice B. falsehood

C. truth D. moral indecision E. social classes.

19. Dramatic irony entails

A. a statement that means more than is evident to its maker

B. a hilarious statement   C. satirical comment

D. a sarcastic announcement   E. praise of the audience.

20. And now the bells are chiming
A year is born
‘And my heart bell is ringing
in a dawn’
The writer of these words is in a state of
A. exuberance B. dejection C. despair D. joyful hope
E. dismal sorrow.
21. The expression ‘All the world is a stage‘ is a good example of the figure of speech known as       
A. personification B. paradox  C. onomatopoei D. simile
22. He was tall and huge, and his bushy eyebrows and wide nose gave him a very severe look. He breathed heavily, and it was said that, when he slept, his wives and children in their houses could hear him breath‘. This passage achieves vividness through the use of
A. details B. simple words               C. short sentences D. the past tense   E. puntuation.
23. A question put, not chiefly to elicit an answer, but to make an emphatic statement is known as A. paradoxical B. metaphysical C. logical D. rhetorical E. leading
24. Writing about an abstract object as though it had human qualities is known as                           
A. apostrophe B. personification C. denotation  D. allusion E. imitation
25. To be complete, a play MUST have
A. a prologue        B. an epilogue C. dramatic irony      D. a conflict           E. several soliloquies.
26. It was a town of red brick, or of brick that would have been red if the smoke and ashes had allowed it; but as matters stood it was a town of unnatural red and black like the painted face of a savage. It contained several large streets all very like one another, and many small streets still more like one another, inhabited by people equally like one another, who all went in and out at the same hours…’
The description of the town in this passage suggests
A. peaceful co-existence  B. lack of progress  C. warmth and friendliness  D. organized living   E. monotony
27. Political languages is designed to make lies sound truthful and murder respectable, and to give an appearance of solidity to pure minds.’
The writer here suggesting that political language is
A. convincing   B. deceptive    C. interesting D. destructive    E. commendable.
28. What distinguishes poetry from other forms of literature is its
A. emotion and feeling
B. ungrammatical expressions  C. irony and paradox
D. rhyme and verse   E. rhyme and metaphor.
29. Which of the following is a correct definition of the balled?
A. A climatic episode  B. An impersonal dramatic piece
C. An allusive dialogue D. A love story told by balled singer
E. A poem that tells a folk story
30. A deliberate use of exaggeration for humour or emphasis is known as
A. exclamation      B. litotes
C. metonymy      D. hyperbole
E. antonym.
ANSWERS 
1. B   16. B
2. B   17. B
3. A   18. N/A
4. C    19. A
5. B    20. D
6. B    21. D
7. C    22. B
8. B    23. D
9. D    24. B
10. D  25. D
11. B  26. E
12. A  27. B
13. B  28. D
14. A  29. E
15. D  30. D

Add a Comment

Your email address will not be published.

WC Captcha 92 − = 89