Literature questions and answer on Figure of speech and genre of literature

Spread the love

Literature questions and answer on Figure of speech and genre of literature

 

  1. The dragon fly hangs like a blue thread loosened from the sky illustrates A. Simile B. Litotes C. Contrast D. Metaphor
  2. Pick the odd one out A. Euphemism B. Oxymoron C. Hyperbole D. Rhythm
  3. I don’t fancy forbidden fruits of fashions and fads_ illustrates A. Refrain B. Repetition C. Assonance D. Alliteration
  4. Pick the odd one out A. Romance B. Novel C. Short story D. Sonnet
  5. The strong gongs groaning as the guns boom far_ illustrates A. Metonymy B. Refrain C. Onomatopoeia D. Repetition
  6. She waited for him for a thousand years_ illustrates A. Euphemism B. Hyperbole C. Assonance D. Ellipsis
  7. Pick the odd one out A. Verse B. Stanza C. Rhythm D. Dialogue
  8. In drama ‘denouement’ is the same as A. Resolution B. Climax C. Anti-climax D. Conflict
  9. Forty hands descended on the devilish head_ illustrates A. Epigram B. Synecdoche C. Metonymy D. Allegory
  10. Pick the odd one out A. Sonnet B. Epic C. Allusion D. Ode
  11. A black beautiful brilliant bride_______ is an example of A. Alliteration B. Assonance C. Onomatopoeia D. Pun
  12. A literary work in which action and characters represent ideas is A. Allusion B. Epigram C. Allegory D. Innuendo
  13. Peter’s pretty partner paid the bills_ is an example of A. Alliteration B. Rhyme C. Satire D. Digression
  14. A stanza of four lines in poetry is A. Quatrain B. Sestet C. Octave D. Elegy
  15. A happy torment ______ is an example of A. Oxymoron B. Synecdoche C. Innuendo D. Simile
  16. Literature was coined from two __ words Litera and Tura A. Latin B. Italian C. Greek D. French 17. A type of poem that consists of two successive rhyming lines is known as___ A. Couplet B. Duoplet C. Bilet D. Deuxet
  17. “ababbcbccdcdee” is a rhyme scheme of __ sonnet A. Miltonic B. Shakespearean C. Spensarian D. Petrarchan
  18. A type of poem sung to mourn the death of a king is ___ A. Coronach B. Threnody C. Dirge D. Elegy
  19. A type of poem that praises ones personality is called ____ A. Ode B. Incantation C. Panegyric D. Apostrophe
  20. Stanza is to Poetry while __ is to drama A. Paragraph B. Act C. Line D. Line 22. A figurative expression in which part stands for a whole is called __ A. Personification B. Amplification C. Synecdoche D. Metonymy
  21. A periodic writing or publications on current research findings or news in a particular area of study is called ___ A. Letter B. Journal C. Criticism D. Travelogue
  22. “Events are better observed from the dangerous safety of a tower”. The figure of speech uses in the statement above is __ A. Oxymoron B. Metaphor C. Paradox D. Anthitesis
  23. A statement that has two meaning is called a/an ___ abatement A. Literal B. Ambiguous C. Amplified D. Connotative
  24. A type of narrative which merges FACT and FICTION is called ___ A. Faction B. Fictitious C. Fable D. Fallacy
  25. The central idea of any work of art is said to be A. Subject matter B. Plot organization C. Plot development D. Theme
  26. Pick the odd one out___ A. Chronological B. Episodic C. Logical D. Linear
  27. Lyric originated from ___ and accompanied by an instrument called ___ A. Greek, Lai B. Roman, lyre C. Greek, lyre D. Roman, lay
  28. “They said their prayers in a monotonous sing song, kneeling on their bamboo bed like camels Waiting to be loaded.” The dominant figure of speech in the excerpt above is __ A. Rhetorical question B. Simile C. Metaphor D. Mixed metaphor
See also  How Many Dramatic Literary terms do we have? and examples

 

  1. A
  2. D
  3. D
  4. A
  5. C
  6. B
  7. D
  8. A
  9. B
  10. C
  11. A
  12. C
  13. A
  14. A
  15. A
  16. A
  17. A
  18. B
  19. C
  20. A
  21. B
  22. C
  23. B
  24. A
  25. B
  26. A
  27. D
  28. C
  29. C
  30. C

 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 1