30 Government questions for Examination and answers

Spread the love

 1. A cabinet system of government is practiced in A. Britain and Canada B. the Soviet Union C. all European countries including Britain D. the United States of America

2. A proclamation by the Head of State ending a session of Parliament is called? A. a dissolution B. adjournment C. a prorogation D. a devolution

 
3. The six political parties that contested the 1982 election were A. UPN, NPN, PPA, PPP, NAP, NPP B. NPN, UPN, NPP, PRP, NAP, NNDP C. UNP, NPN, GNPP, NPP, NAP, PRP D. UPN, NPP, NPN, NAP, GNPP, PRP 
4. The Supreme Organ of the United Nation Organization is the A. General Assembly B. Security Council C. International Court of Justice D. Secretariat 
5. One of the functions of the Ministry of External Affairs is the A. deportation of illegal aliens B. Issuance of passport C. Defence of the country’s achborder D. promotion of National interests 
6. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called A. Bourgeoisie B. Proletariats C. Feudal Lords D. Slaves 
7. In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to A. back benchers in the house B. Deputy Prime minister and assistant minister C. rebellious members of the ruling party D Portfolio designates. Of the party in opposition 
8. The fundamental assumption on which the rule of law is based on A. Supremacy of the constitution B. rationality of human being C. quality of human being D. love for social justice
 
9. After the defeat of Germany in World war, Her former colonies were administered under the League of nation as A. occupy territory B. trust territories C. Crown colonies D. Protectorates

See also  Electoral Commissions in Nigeria from Independence till Date

10. The party that produced the senate president is A. NYM B. NCNC C. NPC. D. NNDP 

11. In 1987, Nigeria attained a federation of A. 19 states B. 12 states C. 21 states D. 30 states 
12. The NCNC and NPC facilitated the creation of the A. eastern Region B. Western Region C. Northern Region D. Mid-western Region 
13. The earliest nationalist activities in Nigeria were spearheaded by A. traditional rulers B. political parties C. educated elites D. trade unions 
14. Under Nigeria’s second Republic, the senate was under the leadership of A. Joseph Wayas B. smGodwin Ume – Ezeoke C. John Wash Pam D. J.S Tarrka 
15. The first institution introduced by the military to exercise legislative power was the A. Armed Forces Ruling Council B. Supreme Military Council C. Federal Executive council D Provisional Ruling Council 
16. Which of the following political parties was the first to be formed when the ban on politics was lifted in 1978 A. UPN B. NPN C. NPP D. PRP 
17. committee that scrutinizes budget proposals in the legislature is the A. Rules and Business Committee B. Public Accounts Committee C. Finance Committee D. Appropriation Committee
 
18. The Eastern and Western regions of Nigeria achieved the status of self-government in A. 1959 B. 1957 C. 1950 D. 1960 
19. The Ibadan Conference of 1950 was convened to discuss the provisions of the A. Lyttleton Constitution B. Richard Constitution C. Macpherson Constitution D. 1960 Constitution 
20. The political party that challenged the NNDP domination of Lagos politics was the A. AG B. NCNC C. NPC D. NYM 
21. The political party with the widest spread of membership during Second Republiic was the A. GNPP B. NPN C. UPN D. NPP 
22. The year 1914 marked the A. coming of the Portuguese to Nigeria B. merging of the Lagos Colony with the Southern Protectorate C. appointment of Mr. H.S Freeman as the first Governor of Lagos colony D. Formation of Nigeria under Governor Fredrick Lugard 
23. Free education was introduced in west region by which of these premiers? A. Obafemi b. Tafawa c. Almadu d. Nnamdi

See also  New JAMB Syllabus for Literature in English 2022-25

24. The Federal capital territory was moved from Lagos to Abuja in the year? A. 1919 B. 1995 C. 1991 D. 1992 

25. An important principle of the Civil Service is A. authoritarianism B. anonymity C. nepotism D. partisanship 
26. In 1979 Unity Party of Nigeria contested and won the gubernatorial election in A. Lagos, Ogun, Imo, Oyo, Bendel B. Lagos, Kwara, Oyo, Ogun, Benue C. Lagos, Ogun, Oyo, Ondo, Bendel D. Lagos, Kwara, Ogun, Oyo and Ondo 
27. Nigeria became a republic on a. May 29,1999 b. October 1, 1966 c. January 1,1966 d. October 1,1963

28. Herbert Macaulay was the first President of A. NCNC B. AG C. UMBC D. NEPU 

29. The first general election in Nigeria was held in A. 1959 B.1954 C. 1960 D. 1925 
30. The first military coup de ’tat in Africa was in A. Togo B. Libya C. Nigeria D. Egypt

ANSWER

1. A
2. A
3. C
4. A
5. C
6. B
7. D
8. A
9. B
10. B
11. C
12. D
13. C
14. A
15. B
16. B
17. C
18. B
19. C
20. D
21. B
22. B
22. B
23. A
24. C
25. B
26. C
27. A
28. A
29. A
30. D






Add a Comment

Your email address will not be published.

WC Captcha 54 ÷ 9 =