30 Government questions for Examination and answers (part 2)

Spread the love

 

1. In most cases the civil servant started as _____ to maintain and operate at fairly high professional level                                                 

A. starter B. sinecure C. sine die D. rudiment 

2. _________ is not set in stone as relate to feature of a state                       

A. sovereignty B. government C. territory D. people

3. Semi-Presidential is a system where the _________                    

A. elected president is like a prime minister heading judicial arm            

B. federal and military system cross                        C. president is also part of the legislature              D. system accommodate a semi prime minister 

4. A clear cut difference between civil servant and public servant is ________

A. former is worker of a public school and the latter in government ministries                                B. former is under a ministry and latter heading the ministry                                                                    C. former is a salary earner, former is an allowance collector                                                      D. former has good jobs, latter has a semi good job 

5. The civil servant is generally _____ are of government                                                                    

A. legislature B. executive C. judiciary D. A and B only

6. The supremacy of constitution can only be achieved in a federal state where the process of amendment seem rather ___                         

See also  HOW TO USE PUBLIC RELATION TO CREATE GOODWILL FOR ORGANISATION

A. flexible B. rigid C. written D. unwritten 

7. The head of a parastatal should fall under _________                    

A. civil service commission     B. civil servant C. public servant     D. public servant commission 

8. The 36 state was completed by _____ in ____ A. Babangida, 1991           B. Abacha, 1996              C. Mutala Mohammed, 1987      D. Yakubu Gowon, 1991

9. In order of hierarchy, _______ will be regarded as the third citizen of Nigeria.    

A. president        B. Mandate president                    C. head of the national assembly        D. the first lady

10. The local government reform was in _______ by _____  A. Yakubu Gowon, 1975    B. Obasanjo, 1976    C. Babangida, 1985   D. Buhari, 1983

11. ___ is not part of classes of citizens as stated under Nigeria constitution  

A. citizens by birth  B. citizens by registration        C. citizens of naturalization   D citizens by Honorary

12. Even at the eventuality of committing the a capital crime, such as killing the President _______ citizen cannot be deprive of hisher citizenship still                                                              A. birth B. registration C. naturalization D. honorary

13. _________ are deprived of the right to vote and are owned by the state   

A. public servant B. nationals C. citizen D. foreigner

14. “Born on the soil” is a form of citizenship where the citizenship of a child follows that of the parent despite being born in any other country, this team in government is _________                                                                                       

See also  The Mahdist state or Sudanese Mahdiyya, was a _________ movement launched in 1881.

A. jus sanguinis B. jus soli C. jus cogit D. jus solia

15. Any married woman of whatever age, such as 3,8,9,is regarded as ___         

A. minor        B. semi-citizen         C. person of age D. unconstitutional 

16. The absence of government in a state may create                            

 A. a classless society      B. anarchy

C. gerontocracy     D. meritocracy

17. The head of the palace in the pre-colonial hausa system is?

A. Sarkin dawaki B. sarkin gida

C. sarkin fada D. sarkin ruwa

18. A major characteristic of government is    A. anonymity         B. resistance C. sovereignty     D. homogeneity 

19. Government as an academic field of study is best defined as the study of the               

A. function of government   B. various disciplines of government   C. implementation of the laws of a state D. relationship between ethnic groups in a state

20. As an academic field of study, the study of government does not include       

A. political economy      B. comparative politics      C. public administration D. ecological interaction

21. Military intervention into the politics of a state involves ______

A. an overthrow of a legitimate government by pressure groups

B. the seizure of power from a legitimate government by the armed forces

C. violent overthrow of a democratic government by the police

D. the legitimate seizure of power by the police and civilians

22. Local government are vital in modern politics as they ___

A. encourage dictatorship

B. train the local people in the art of governance

C. make laws for the whole country

D. execute government policies at all levels

23. Nigeria became ____ member of United Nations?

A. 100th      B. 77th      C. 99th    D. 82nd

24. In A “Yes” or No” vote on a specific political issue in a country is called ________

See also  UNILAG POST UTME PRACTICE QUESTION (MATHS, ENG, GK)

A. referendum B. public opinion

C. gerrymandering D. suffrage

25. A constitution is considered to be flexible if it _______?

A. can be amended by a simple majority

B. can be altered through a special procedure

C. requires two-third majority D. is difficult to amend

26. The principle of checks and balances is important because it

A. prevents each organ of government from being dictatorial

B. frees other organs from judicial control

C. makes the organs confront themselves

D. makes the government to perform it civic responsibilities

27. The Economic Community of West African States (ECOWAS) was formally established in Lagos on __                                                A. December 20, 1945 B. June 20. 1963

C. March 15, 1971              D. May 28, 1975

28. Government maintains law and order through the following except?

A. police              B. immigration

C. the legislature D. prison service

29. The theory of separation of powers was propounded by ________

A. A. V Dicey                 B. Max Weber

C. Charles Montesquieu         D. Gabriel Almond

30. Policy of assimilation was successfully operated by the French in 

A. Lome          B. Goree  C. Bamako     D. Abidjan

ANSWERS 

1. B      16. B

2. B      17. C

3. C      18. C

4. B      19. B

5. B       20. D

6. B       21. B

7. C       22. B

8 . B     23. C

9. C       24. A

10. B     25. A

11. D     26. A

12. A     27. D

13. B      28. B

14. B      29. C

15. C      30. B


Add a Comment

Your email address will not be published.

WC Captcha − 2 = 5