MATHEMATICS QUESTIONS AND ANSWERS (2)

Spread the love
  • The​​ nth term of the sequence​​ 35, 47, 59, 611, ​​ is​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ n+22n+3​​ B.​​ n+23n-1​​ C.​​ 2n+14n+1​​ D.​​ 2n+13n+2​​ 

 

  • The third and the fifth terms of a G.P are 12 and 48 respectively. The sum of the first five terms is _____​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A. 87 B. 93 C. 98 D. 108

 

  • An operation * is defined from a set of real numbers such that​​ a*b=a2-2b+1. The operation * is ___​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A. Associative B. Commutative C. Closed D. Distributive

 

  • Given that​​ X=-2   3   1   5-2-3   1      1​​ and​​ Y=-5-2 -1     1-1   2-2   1​​ What is​​ 3X-2Y?​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​  413   515-8-7-1-4-1​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ B.​​  411   513-8-7-1-4   1​​ C.​​  4   9-115-8   7-1   4-1​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ D.​​  413   515-8-7-1   4   1

 

  • -4, -1, 2, 5, 116​​ the number of terms in the above A.P is _______ A. 31 B. 36 C. 39 D. 41

 

  • 2x-5, 3x and​​ 5x-20​​ are three consecutive terms of a G.P. The common ratio is A.​​ -3​​ B.​​ 43​​ C.​​ 34​​ D. 5

 

  • Two operations * and​​ ​​ are defined from a set of real numbers such that​​ a*b=ab​​ and​​ a  b=a2+b2-ab​​ what is​​ 4*9  5​​ ? A. 6 B. 25 C. 31 D. 36

 

  • If​​ x+1-23-1=   x   4-3-2​​ ,the value of​​ x​​ is _______​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A. 7 B. 5 C.​​ -5​​ D. 3

See also  DEBATE/ESSAY on "Should Boxing be Banned?"

 

  • The seventh term of an A.P is three times the third team. The first term is equal to _________ A. 0 B. 1 C.​​ d​​ D.​​ d

 

  • Evaluate​​ 100+0.1+0.01+0.001+​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ 100110​​ B.​​ 10019​​ C.​​ 10018​​ D.​​ 10017

 

  • Given that​​ *q=2p-3q+pq​​ , where​​ p,qR. Find the inverse of 2.​​  ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ 12​​ B.​​ -2​​ C. 2 D.​​ 32

 

  • If​​ -4   3   y-1​​ x2=-6   1​​ , the value of​​ x+y​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A. 2 B.​​ -2​​ C.​​ 3​​ D. 4

 

  • A man’s starting is ₦25,000 and he gets​​ monthly increment of ₦1,500. If he​​ decides to save his monthly salary, how much would he have saved at the end of second year of service?​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A. ₦59,500 B. ₦238,000 C. ₦844,500 D. ₦1,014,000

 

  • 3,​​ 6,​​ 23,​​ 26,​​ … is a G.P. The sum of the first eight terms is​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ 156+153​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ B.​​ 153+152​​  ​​​​ C.​​ 176+173​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ D.​​ 173+172

 

      x

y

z

w

x

y

z

w

x

y

z

w

x

y

z

w

x

y

z

w

x

y

z

w

  •  

 

 

 

 

 

The above table shows an operation ℗ defined from set ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ ​​ R=x,y,z,w. The identity element is ________​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ x B.​​ y​​ C.​​ z​​ D. ​​ w​​ 

 

  • Find the inverse of​​ P=25-1-3​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ -3-512​​ B.​​ 35-1-2​​ C.​​ -31-52​​ D.​​ -2-153​​ 

 

  • Given that​​ Sn=4n2+1, what is​​ Tn?​​  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ Tn=4n+8 ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ B.​​ Tn=4n+5 ​​ ​​ ​​ ​​​​ C.​​ Tn=4+8n ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ D.​​ Tn=8n-5

 

  • The sum of the first two terms of a G.P is x, while the sum of the last two terms​​ is y. the common ratio is ?  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ yx ​​ ​​ ​​​​ B.​​ yxn-2​​ C.​​ yx1n-2 ​​ ​​ ​​ ​​​​ D.​​ yx2n ​​ ​​​​ 

 

 

 

 

 

  • The above multiplication table is done in modulo ______  ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A. 7  ​​​​ B. 8 ​​ C. 9 ​​ D. 10

 

  • Given that P =​​ -213-1​​ and I ​​ is a 2×2​​ identity matrix. Find​​ P2+2P-3I ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​ ​​​​ A.​​ -3312-1 ​​ ​​ ​​​​ B.​​ -1-3-1 ​​ ​​​​ C.​​ -3-3121 ​​ ​​ ​​​​ D.​​ 13-1 ​​ ​​​​ 

ANSWERS

1. A

2. B

3. C

4. D

5. D

6. B

7. C

8. A

9. A

10. B

11. C

12. D

13. D

14. A

15. D

16. B

17. C

18. C

19. A

20. B

you can use the EDUCATION CATEGORY to find more physics, chemistry, Literature, Government, Account, and other questions with answer…good luck to us all, do well to keep coming back because that’s the motive behind the name of this site ANSMYQUES (ANSWER MY QUESTION). Or equally you can use the search box above or below TYPE whstever subject question you’re looking for e.g “physics” “Literature” and it will bring out all physics questions on this plattform, this idea can be use for other subjects too.

Add a Comment

Your email address will not be published.

WC Captcha 53 − 48 =